Laji-info

Naisten amerikkalaista jalkapalloa on pelattu Suomessa vuodesta 2008 täydellä kontaktilla, varusteet päällä. Sitä ennen pelattiin ns. semi-contact jenkkifutista, joka oli lippupallon ja amerikkalaisen jalkapallon välimuoto. Nykyään säännöt naisten jenkkifutiksessa ovat samat kuin miehillä.

Jenkkifutiksen lisäksi naiset pelaavat vuosittain 5 vs. 5 lippupallon SM-turnauksia.

Naisten joukkueita kaudelle 2017 on Suomessa yhteensä 21, joista 5 joukkuetta pelaa Naisten Vaahteraliigaa, 7 joukkuetta I-divisioonaa ja 9 joukkuetta II-divisioonaa. Jyväskylä Jaguars pelaa kaudella 2017 I-divisioonaa. Naisten vaahteraliiga ja I-divisioona pelaavat 11 vs 11 -pelimuodolla ja II-divisoona 9 vs 9 -pelimuodolla.

Amerikkalainen jalkapallo on lajina erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit.  Jenkkifutis haastaa sekä fyysisesti että älyllisesti. Jenkkifutis on monipuolista urheilua ja sen voi aloittaa hyvin myöhäisessä iässäkin.

Amerikkalainen jalkapallo on myös joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin pelaajille.

Lisätietoja löydät Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton SAJL:n sivuilta.

(Teksti mukaillen lainattu www.sajl.fi)