Laji-info

© Hilarious Hobbit

Naisten amerikkalaista jalkapalloa on pelattu Suomessa vuodesta 2008 täydellä kontaktilla, varusteet päällä. Sitä ennen pelattiin ns. semi-contact jenkkifutista, joka oli lippupallon ja amerikkalaisen jalkapallon välimuoto. Nykyään säännöt naisten jenkkifutiksessa ovat samat kuin miehillä. Jenkkifutiksen lisäksi naiset pelaavat vuosittain 5 vs. 5 lippupallon SM-turnauksia.

Kaudella 2018 kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaa Suomessa yhteensä 16 joukkuetta, joista 4 joukkuetta pelaa Naisten Vaahteraliigaa ja 12 joukkuetta I-divisioonaa. II-divisioonassa kamppailee puolestaan viisi joukkuetta. Jyväskylä Jaguars pelaa kaudella 2018 I-divisioonaa pelimuotona 11 vs. 11.

Amerikkalainen jalkapallo on lajina erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit.  Jenkkifutis haastaa sekä fyysisesti että älyllisesti. Jenkkifutis on monipuolista urheilua ja sen voi aloittaa hyvin myöhäisessä iässäkin.

Amerikkalainen jalkapallo on myös joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin pelaajille.

Lisätietoja löydät Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton SAJL:n sivuilta.

(Teksti mukaillen lainattu www.sajl.fi)