- Ajankohtaista, jaguars, miehet

Katsaus naapureihin

Viime kaudella kakkosdivisioonan mestaruuden, eli Rautamaljan voittanut Pori Bears sekä Jaguaarit välierässä kukistanut Mikkeli Bouncers nousivat kesäksi 2019 ykkösdivisioonaan. UN Crusadersin ja Helsinki Wolverinesin “kakkosjoukkueet” Lohja Lions ja Wolverines Blue eivät puolestaan ilmoittaneet joukkueita kakkosdivisioonaan. Joukkuemäärän huvetessa kakkosdivisioona ja kolmosdivisioona yhdistettiin “uudeksi kakkosdivisioonaksi” jonka runkosarja pelataan puolitoistakertaisena sarjana kahdessa maantieteellisesti määräytyvässä lohkossa. Jyväskylä kuuluu tässä jaossa “Pohjoiseen lohkoon” jossa kaikki joukkueet ovat Pohjoisessa ainakin Kehä III-sisäpuolella sijaitsevien kompassien mukaan.

Napapiirin sankarit

Jaguarsin kausi alkaa merkillisellä neljän ottelun vierasputkella lauantaina 8.6. Rovaniemi Nordmenia vastaan. Nordmen voitti viime kauden kolmosdivisioonan varsin suvereenisti ja on varmasti yksi lohkon ennakkosuosikkeja, joka on vaikea voittaa varsinkin kotonaan pohjoisessa.

Muunmuassa Porvoon Butchersia ja Helsinki Wolverinesia edustanut Rafael Pineda toimi viime kaudella joukkueen puolustuksen lukkona sekä pelinrakentajana, mutta ainakaan tällä hetkellä miestä ei löydy “Neljän tuulen sotureiden” pelaajaluettelosta. Rovaniemeä viime kaudella edustaneet oululaiset puuttunevat myös Rollon rosterista, sillä Northern Lights pelaa tänä vuonna samalla sarjatasolla. Kokoonpanon perusteella vahvistuksia on kuitenkin mukana mm. Luulaja Eskimosin riveistä ja Nordmen vaikuttaa olevan todella vahvoilla etenkin linjapelissä sekä juoksuhyökkäämisessä. Mikäli joukkue pystyy ottamaan yliotteen noilla osastoilla sarjan muista joukkueista, on Rovaniemiä varmasti todella vaikea voittaa. Ja mikäli Pineda jatkaa pelaamista, eikä toimi ainoastaan valmentajana, on Nordmen sarjassa todella vahvoilla.

Veljmiehet suottaapi olla “Viitan arvoinen”

Viime vuonna Jaguaarit toimi Kuopio Steelersin farmijoukkueena, mutta täksi kaudeksi savolaisseura perusti Kuopioon oman kakkosjoukkueensa, joka kantaa Kallavesj-laulun sekä Heikki Konttisen veistämän patsaan hengessä Veljmiehet-nimeä.

Joukkueen runko koostunee pääosin nuorista savolaisista, joiden fyysisyys ei vielä riitä Vaahteraliigajoukkueen avaukseen. Jos Veljmiehet saa kuitenkin pelaajistoonsa myös pitkän linjan Steelers-veteraaneja, kuten Niko Ruotsalaista, Mikko Soinista, Petri Törröstä sekä muita set’miehiä suottaapi olla, että Steelers nousee jopa lohkon ennakkosuosikiksi.

Toisaalta lohkon ennakkosuosikin viitalla spekulointi on hivenen turhaa, sillä Steelersissä aikoinaan pitkään pelannut ja vaikuttanut Jarkko Surakka julistanee joka tapauksessa tuon viitan olevan perinteisesti Kuopiossa.

Indians vihdoin “oikealla sarjatasolla”?

Jonnet ei ehkä muista, mutta vuonna 2012 Kouvola Indiansin pelinrakentajana pelasi Suomen divisioonien menestyksekkäin pelaaja Niclas “Nesi” Carpelan. Indians oli runkosarjassa neljäs, mutta kaatoi välierässä runkosarjavoittaja Pori Bearsin. Spagettimaljassa Velodromilla Helsinki 69ers otti komean voiton Kouvolasta. Molemmat finalistit nousivat vuodeksi 2013 Vaahteraliigaan. Kari Leivojan valmentama intiaanilauma vahvistui useilla ulkomaalaispelaajilla ja saalisti ensimmäisenä liigavuonna kolme voittoa (avausottelussa myös Jaguaarien päänahan tiukkaakin tiukemmassa kamppailussa).

Vuonna 2014 Indians jäi kuitenkin voitoitta ja tipahti ykkösdivisioonaan, jossa se ei kolmen viime vuoden aikana voittanut otteluakaan. Samaan ajanjaksoon ajoittui myös Kotka Eagelsin nousu, jota on ollut tekemässä monta ex-inkkaria. Viime syksynä Kymenlaakso sai vielä kolmannen seuran Kuusankoski Cowboysin, joka osallistuu kesällä miesten 7 vs 7-sarjaan.

Mikäli joukkueella on käytössään viime vuoden ykkösdivisioonan tasoinen rosteri, on se varmasti oikealla sarjatasolla ja jopa yksi mestarisuosikeista. Ulkopuolelta Kymenlaakson jefuskeneä ja mahdollista pelaajaliikennettä seuraavalle Indiansin pelaajaluettelo on kuitenkin vielä tässä vaiheessa kevättä arvoitus, jonka vuoksi Kouvolan iskukykyä on vaikea arvioida. Joka tapauksessa kakkosdivisioonasta puuttuvat amerikkalaispelaajat, jotka ovat repineet Indiansin puolustuksen viime vuosina rikki ja vähintäänkin tasaisempaa suorittamista lienee Kouvolan osalta lupa odottaa.

Falcons rakentaa uutta tulevaisuutta

Hyvinkää Falcons pelasi kaudella 2014 ykkösdivisioonassa samaan aikaan Jaguaarien kanssa. Tuon kohtalaisen hyvin sujuneen kauden jälkeen joukkueen runko kuitenkin hupeni siinä määrin, etteivät hyvinkääläiset saaneet tiimiä kasaan seuraavaksi vuodeksi. Moni löysi uuden seuran itselleen pääkaupunkiseudulta sekä vauhdilla nousevasta Hämeenlinna Huskiesista.

Kaudella 2017 Huskies oli kolmosdivisioonan hännän huippu, mutta viime kaudella joukkue nappasi jo kolme voittoa ja piti maalieronsa plussan puolella. Seura rakentaa tulevaisuutta JP Kuusiston valmentaman miesten joukkueen lisäksi useassa juniori-ikäluokassa. Nyt Falconsille osunut Pohjoislohko lienee kuitenkin selvästi viime vuoden kolmosdivisioonaa kovempi, joten voittoja varten joukkueen onkin mentävä viime vuodesta eteen päin.

Revontulet palaavat 11 vs 11-sarjoihin

Oulu Northern Lightsin oli tarkoitus osallistua miesten 2. divisioonaan viime vuonna, mutta kapean runkonsa vuoksi oululaiset löivät jarrut kiinni ennen sarjan alkua ja keskittyivät 4.divisioonan 7 vs 7-futikseen, jossa pelasi myös Jaguaarien kakkosjoukkue Pirates.

Pirates voitti Oulun joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa ja taipui kapealla kokoonpanolla vieraissakin oululaisille vain 16-26. Sarjan lopputurnauksessa mm. Perttu Hyttisellä vahvistunut Oulu sekä toisen puoliajan sadekeli olivat Piraateille myrkkyä ja Northern Lights eteni tuossa ottelussa voitoon turhan helposti 20-40 lukemin. Jaguarsin edustusjoukkue on kuitenkin viime kauden Piraattimiehistöä urheilullisempi ja leveämpi kattaus, jonka perusteella Oulua voi veikkailla sarjataulukossa keskisuomalaisten taakse. Kaupungissa on kuitenkin pitkät jenkkifutisperinteet ja muutamien konkarien comebackeilla Revontulet voisivat tuikkia huomattavasti viime kautta kirkkaampina.

Katsaus omaan napaan

Jaguarsin rosteri on nyt viime vuotta leveämpi. Ilman suurta loukkaantumissumaa viime kauden vieraspelejen kaltaisia 14 miehen pelireissuja ei pitäisi olla luvassa. Suurin kysymysmerkki lienee, miten Jaguars saa korvattua viime kauden ykköskeskushyökkääjänsä Joonas Mäkisen panoksen, jonka nimi puutuu ainakin tällä hetkellä keskisuomalaisten rosterista.

Myös yhteistyön kehittyminen Tampere Saintsin kanssa on erittäin mielenkiinnolla seurattava asia. Vaikka muutama ottelu osunee samalle tai seuraavalle päivälle, pitäisi seuroilla olla hyvät mahdollisuudet pelaajaliikenteen harjoittamiseen kauden aikana. Nähdäänkö Jaguarsissa jossakin matsissa muutaman nuoren lisäksi esimerkiksi joku Saintsin Vaahteraliigajoukkueen useasta runningbackeista? Jyväskylässä asuva ja opiskeleva laitahyökkääjä Juuso Alakoski? Tai jompikumpi Jaguaarikasvateista Terho Hytönen-Joni Pyrhönen?

Hatusta repäisty veikkaus lohkon sijoituksista

Usean joukkueen pelaajaluetteloiden puuttuessa veikkailu on aika pitkälti hatusta ja hihasta vetelyä, mutta toisaalta myös hauskaa. Jaguarsin nettitoimituksen hattu ennustaa seuraavasti:

Rovaniemi, Kuopio ja Jyväskylä voittavat keskinäiset kotiottelunsa ja ottavat voitot muista joukkueista. Joukkueet päätyvät 6-2 recordiin ja pudotuspeleihin. Sijoitukset menevät jakoon keskinäisten otteluiden piste-erojen perusteella

Northern Lights voittaa Falconsin kotonaan ja Kouvolan sekä kotona että vieraissa. Oululaiset ovat näin lohkon neljäs 3-5 recordilla.

Falcons on viides voittaen Oulun kotonaan ja Kouvolan kauden loppupuolella.

Indians aloittaa kauden positiivisesti voittamalla avausottelussa Falconsin, mutta tämän jälkeiset tappiot katkaisevat joukkueen selkärangan. Se jää viimeiseksi 1-6 recordilla.

Se toinen lohko?

Toisesta “Etelän lohkosta” nettitoimitus arvioi pudotuspeleihin etenevän ainakin Rusko Mayhemin, mikä kiilasi Turun seudun ykkösseuraksi viime kesänä ohi perinteikkään Trojansin, sekä Vaahteraliigaseura Porvoon Butchersin kakkosjoukkueen, joka kantaa komeaa Teurastajat-nimeä.

Kolmannen pudotuspelipaikan nappaa Wolverines Bluen nenien edestä Sipoo Buldogsin ja Lahti Panthersin yhteisjoukkue BULLS. Väitämme, että Charles Darwinkin olisi yllättynyt, että buldogin ja pantterin risteyttämisestä syntyy härkä.

Veikkauksemme mukaan Vantaan TAFT:n nuori joukkue taistelee sinnikkäästi, mutta jää silti tämän lohkon viimeiseksi.

  • Artikkelikuva: Hilarious Hobbit