- Ajankohtaista, naiset

Kausiennakko 2016

Jefu_Pallo

Lumet ovat sulaneet ja nurmet alkaneet vihertämään – niin aidot, kuin tekonurmet. Tämä meinaa vain sitä, että jenkkifutiskausi on ihan kulman takana. Kaudelle 2016 naisten korkeimman sarjatason nimeksi muutettiin Naisten Vaahteraliiga, jossa pelaa kahdeksan joukkuetta. Jyväskylä Jaguarsin lisäksi sarjassa pelaavat Seinäjoki Crocodiles, Helsinki Roosters, St. Petersburg Valkyries, OuluNorthern Lights, Turku Anders Trojans Women, Hämeenlinna Lady Huskies sekä Helsinki GS Demons.

Jaguars on innolla treenannut koko pitkän talven ja kokeilupäivistä on jäänyt mukavasti uusia pelaajia joukkueeseen. Talvikaudella treenaamisessa on huomioitu uudella tavalla myös oheisharjoittelu. Juoksutekniikkaa on harjoiteltu viikoittain, sekä uutena tullut change of direction- treeni, jossa on keskitytty suunnanmuutosten tekemiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Päävalmentaja Toni Bärlundin sanoin laadukas talviharjoittelu onkin tuonut joukkueeseen lisää liikettä ja urheilullisuutta.

Jaguarsin valmennus on säilynyt samana viime kaudesta. Päävalmentajana sekä hyökkäyksen koordinaattorina toimii edelleen Toni Bärlund. Bärlund on jatkanut laadukasta valmennustyötä joukkueen kanssa. Viime kaudella Toni aloitti valmentajan tehtävät keväällä, joten lyhyelle ajalle jäi paljon uusia asioita valmennettavaksi sekä joukkueen omaksuttavaksi. Nyt takana on kokonainen off-season saman valmentajan kanssa. Joukkue on oppinut tuntemaan valmentajan valmennus tyylin ja valmentaja oppinut tuntemaan pelaajansa entistä paremmin. Kesän pelikirja onkin rakennettu entistä enemmän vastaamaan joukkueen ja pelaajien vahvuuksia. Linjavalmentajana jatkaa edelleen laadukasta ja korvaamatonta työtä tekevä Jukka Pääkkönen. Pääkköselle tämä on kolmas kausi Jaguarsissa, joten hän on joukkueen pitkäaikaisin valmentaja. Puolustuksen valmentajana jatkaa viime kaudelta Jussi Kangas.

Joukkueen runko on melko pitkälle sama kuin viime kesänä. Linjaan ei ole tullut suuria muutoksia viime kesästä, lukuun ottamatta muutamaa uutta pelaajaa. Linjamiehet (tai naiset) Päivi Rintala, Anne Byman, Emilia Jaakkola sekä Noora Kumpulainen ovat joukkueen kokeneimpia pelaajia. He ovat menneillä kausilla todistaneet arvokkuutensa joukkueelle raivaten tietä juoksupeleissä RB  Maija Turpeiselle ja pitäessään ahnaat puolustajat pois, jotta pelinrakentaja Laura Hautakankaalla olisi tarpeeksi aikaa operoida ja löytää puolustuksen heikot kohdat heittopeleissä. Uutta verta ja innokkuutta tuovat linjaan rookiet Iina Tiihonen ja Essi Laukkarinen.

Laidoissa hääräävät niin hyökkäyksen kuin puolustuksen puolella Otteliina Viinikainen, Satu Aumo ja Anna Knuuti, ollen joukkueen kokeneempaa kaartia. Suurin osa uusista pelaajista asettuu myös WR/DB osastolle. Rosa Isotalo, Siina Koivunen, Katariina Kiviniemi, sekä Liinu Aihos ovat talven aikana näyttäneet vakuuttavia otteita ja kehitystä treeneissä. Heille tullaan kesän aikana antamaan vastuuta ja tilaisuuksia näyttää kyntensä myös pelikentillä. Myös kiinnostava seurattava tulee olemaan QB rookie Mervi Korhonen. Korhosen keihäänheitto tausta on myötävaikuttanut pallon heittämisen opettelussa ja Korhoselta lähteekin varsin vakuuttavia heittoja huomioon ottaen miten vähän aikaa hän on soikeaa palloa heittänyt. Harjoituspelissä Seinäjoki Crocodilesia vastaan Korhonen suoriutui aloittavan pelinrakentajan roolista varsin tyynesti ja mallikkaasti. Jatkoa siis varmasti seuraa.

Puolustuksessa viimekin kesänä dominoivat tukimiehen paikalla Maija Turpeinen, AnniLaitinen sekä Assi Nieminen. He tuottavat monelle juoksupelille ongelmia ja antavat monelle hyökkääjälle mojovia taklauksia. Ulottuva Assi Nieminen nähdään myös hyökkäyksen puolella TE:n roolissa. Viime kesänä kyntensä ja osaamisensa näyttäneet Janna Niemi ja Laura Yrjänä tulevat olemaan puolustuksen takakentän runko myös tänä kesänä. Tuulennopeat ja pippuriset pelaajat tulevat huolehtimaan, etteivät heittopelit tule onnistumaan heidän tontillaan. Puolustuksen kulmakivenä toimii DE Milena AbbasMamode, joka on tuttu kasvo maajoukkueesta jo parin vuoden ajalta. Hän oli voittamassa EM-kultaa Suomelle viime elokuussa Espanjassa pelatussa EM-kisoissa. AbbasMamode tulee tuottamaan monelle hyökkäyksen linjalle ongelmia tulevan kesän aikana nopealla ja aggressiivisella pelityylillään.

Kesän mielenkiintoisin ja naisten sarjassa uusi ja lajia eteenpäin vievä asia ovat amerikkalaisvahvistukset. Jyväskylä Jaguars vahvistaa rivejään amerikkalaisen 29-vuotiaan Brittany Langleyn avulla. Erityisesti puolustuksen puolella viihtyvä Langley on pelannut WFA:ssa pelaavassa Indy Crashissa 5 kautta ja Langley valittiinkin 2015 All-American joukkueeseen pelaamaan corneria. Jaguarsissa Langley tullaan näkemään monipuolisesti eri pelipaikoilla niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Langley tuo joukkueeseen kokemusta ja urheilullisuutta. Myös Naisten Vaahteraliigassa pelaavat Turku Anders Trojans sekä Hämeenlinna Lady Huskies ovat ilmoittaneet hankkineensa amerikkalaisvahvistuksia.

Päävalmentaja Bärlundin mukaan valmistautuminen kauteen etenee aikataulussa ja uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan rytmiin. Joukkueella on tavoitteena päästä tällä kaudella välieriin. Brittanyn saapumista on odotettu innolla ja lähdemme kauteen luottavaisin mielin, Bärlund summaa. Mitä Jaguarsilla on tarjota vastustajan pään menoksi ja kuinka hyvin vastustaja siihen reagoi? Sen näkee kesällä Jaguarsin peleissä. Tule siis kannustamaan petolauma voittoon!

 

Pelit kaudella 2016:Naisten Vaahteraliiga

SU 5.6 KLO 12 @ Crocodiles, Seinäjoki Nordic Nutrients Areena

SU 12.6 KLO 13 @ Valkyries, Säynätsalo

SU 19.6 KLO 13 VS. Roosters, Viitaniemi

LA 2.7 KLO 16 @ Huskies, Hämeenlinna Kaurialan kenttä

LA 9.7 KLO 17:30 VS. Trojans, Viitaniemi

SU 17.7 KLO 17 @ Northern Lights, Oulu Castrenin kenttä

LA 23.7 KLO 13 @ GS Demons, Helsinki Velodromi