- Ajankohtaista, featured, jaguars, miehet

Miehet kahteen voittoon kotiturnauksessaan

Jaguarsin miehet nappasivat kotiturnauksessaan voitot Sipoo Bulldogsista ja ProMesta Blazesta.

Turnauspäivä alkoi Blazen ja Joensuu Wolvesin kohtaamisella. Rankkasateessa pelattu ottelu päättyi Joensuun selvään 6-46 voittoon.

Sipoo taisteli pienellä kokoonpanolla

Sipoo Bulldogs oli saanut vieraspeliturnaukseen matkaan kapean kokoonpanon. Jaguars aloitti ottelun maalinteon Atte Peltolan napatessa kiinni Emil Mannermaan pitkän heiton. Tämän jälkeen Mannermaa juoksi vielä kaksi lisäpistettä taululle. Bulldogs näytti kuitenkin, että on tullut pelaamaan ja kavensi lukemiksi 8-6 komealla reverse-pelillä.

Mannermaan tulo pelinrakentajaksi näkyi selkeästi joukkueen heittopelissä. Ensin Mannermaa heitti pitkän heiton Mikko Punkarille ja pian tämän jälkeen Peltolalle, joka maalasi jo ottelun toisen touchdowninsa. Lisäpisteyrityksessä Punkari koppasi pallon ja Jaguars siirtyi 16-6 johtoon.

Jaguarsin puolustus piti sipoolaiset seuraavalla vuorolla kurissa ja Eemeli Tuovinen varasti pallon Jyväskylälle syötönkatkolla. Peltolan pitkä kiinniotto toi Jaguarsin Sipoon kenttäpäätyyn ja tämän jälkeen Mannermaa juoksi taululle seuraavan touchdownin. Hyökkäyksen linjassa Joonas Rautiainen, Jani Lehtinen sekä sentterin paikan napannut yllätysvahvistus Mikko Sammal tekivät hyvin tilaa. Lisäpisteen koppasi tällä kertaa Peltola ja Jaguars johti 24-6.

Videolla näyte Mannermaan ja Peltolan yhteispelistä

Bulldogs pystyi etenemään omalla vuorollaan aivan Jaguarsin maalialueen tuntumaan. Jesse Ringborg ja Eetu Mälkiä tekivät kuitenkin talkaukset todella tärkeään paikkaan, jonka jälkeen Sipoo yritti maalialueelle heittämällä. Eemeli Tuovinen katkaisi kuitenkin Bulldogsin heiton ja hankki pallon takaisin keskisuomalaisille. Saulus Vanhatalo juoksi Jaguarsin pois oman maalin tuntumasta, mutta tällä hyökkäysvuorolla uudet yritykset jäivät ensimmäistä kertaa saamatta ja Bulldogs-hyökkäys pääsi kentälle vielä kertaalleen aivan puoliajan lopussa. Se onnistui yllättämään Jaguarsin pitkällä heittopelillä ja pääsi aivan Jyväskylän maalin tuntumaan. Tällä kertaa se onnistui myös viimeistelyssä lyhyellä heittopelillä ja kavensi lukemiksi 24-12.

Jaguars yllätti kuitenkin vielä ennen taukoa. Mannermaa viskasi pitkän pallon ilmaan kahden puolustajan ahdistamalle Peltolalle, joka nappasi huikean kiinnioton ruuhkan keskeltä ja vei pallon maaliin asti. Peltola vei pallon maaliin myös lisäpisteyrityksessä ja tauolle mentiin näin Jaguarsin 32-12 johdossa.

Jaguarsin johto piti myös toisella puoliajalla

Sitkeä hurttalauma keräsi vielä tauolla energiaa ja kavensi matsin toisen puoliajan alussa 32-20 lukemiin. Joukkue puolusti nyt huomattavasti varovaisemmin Peltolan pitkiä kuvia vastaan, joka aukaisi tilaa lyhyemmille heitoille ja Peltola vei keskisuomalaiset 40-20 johtoon screen-pelin päätteeksi. Tämän jälkeen molemmat joukkueet maalasivat vielä kertaalleen pitkällä heittopelillä, Jyväskylän osalta asialla jälleen kerran Peltola.

Mannermaa – Peltola kaksikko tehtaili valtaosan ensimmäisen ottelun pisteistä

Ottelun loppulukemat viimeisteli Juho Ylönen, joka palautti nappaamansa syötönkaton maalialueella saakka. Jaguarsille näin selkeä voitto 56-26 sitkeästi kampoihin pistänyttä Buldogsia vastaan.

Bulldogs joutui pelaamaan vielä seuraavan ottelun Joensuu Wolvesia vastaan. Sekin pysyi pitkään tiukkana, mutta lopulta Wolves vei voiton lukemin 30-6 (puoliaika 14-6).

Revanssi Blazesta

Toisessa ottelussaan Jaguars kohtasi Blazen, joka voitti Jyväskylän avausturnauksessa lisäpisteyrityksen erolla. Jyväskylälle oli jäänyt hampaankoloon vielä kaksi hylättyä touchdownia, jonka vuoksi revanssia Blazesta ei olisikaan haluttu odottaa yhtään pidempään.

Jaguarsin hyökkäys aloitti ottelun vahvasti. Saulus Vanhatalo juoksi pallon maaliin ensimmäisellä kiertopelillä ja vei Jyväskylän 6-0 johtoon.

Vanhatalo oli Jaguarsin ykköspyssy toisessa ottelussa

Seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät molempien hyökkäysten osalta rähmäyksiin. Blaze oli jo aivan Jaguarsin maalin tuntumassa menettäessään pallon ja Jesse Ringborg rohmusi sen kasasta Jyväskylälle. Jaguars lähti liikkeelle aivan oman maalinsa tuntumasta, josta Mannermaa linkosi pitkän pallon Peltolalle touchdownin arvoisesti. Lisäpisteyrityksessä Punkari koppasi pallon ja Jaguars siirtyi 14 – 0 johtoon.

Puolustus piti jälleen Blazen aisoissaan ja Jaguars siirtyi Peltolan screen-pelillä kolmen maalin johtoon. Vanhatalon hyvät juoksut pohjustivat tätä ennen kenttäasemat maalinteolle.

Seuraavalla vuorolla Blaze-hyökkäys heräsi ja onnistui kaventamaan ottelun 20-6 numeroihin hyvillä onnistumisilla heittopeleissä. Jaguars-hyökkäyksessä Rautiainen nappasi tässä vaiheessa sentterin tehtävät Sammaleelta. Tämä ei tehoja hidastanut ja Jyväskylä karkasi vielä Vanhatalon juoksulla ja Mannermaan lisäpisteillä 28-6 puoliaikajohtoon.

Turnauksen viimeisellä puoliajalla väsymys näkyi miehissä, mutta ei tehoissa

Toinen puoliaika käynnistyi puolustuksen hienolla stopilla. Hyökkäys puolestaan iski Vanhatalon pitkällä juoksulla lukemiksi 36-6.

Blaze onnistui seuraavalla vuorolla saamaan ensin uudet yritykset. Tämän jälkeen joukkue kaivoi pelikirjan takasivuilta komean Hook and ladder-kikkapelin ja kavensi tilanteeksi 36-12.

Blazen kikkapeli oli highlight-kamaa

Jaguarsin seuraavalla puolustusvuorolla nähtiin komeita suorituksia. Juuso Rintamäki taklasi pallonkantajan aloituslinjan takana kahdesti. Jiri Mäkinen pysäytti “lätkätaklauksella” Blazen juoksupelin kuin seinään ja Ylönen nappasi draivin päättäneen syötönkatkon, joka oli hänelle päivän toinen.

Hyökkäyksessä nähtiin monipuolista juoksupelaamista, kun Vanhatalo, Mannermaa ja Peltola kuljettivat pallon maalin tuntumaan ja Mannermaa päätti draivin juoksutouchdowniin sekä lisäpisteisiin omilla juoksuillaan ja kasvatti Jyväsykän johdon 44-12 numeroihin. Blaze pääsi yrittämään vielä kerran kavennusta, mutta Roope Korhosen ja Jiri Mäkisen suoritusten ansiosta ProMesta pidettiin poissa maalialueelta ja ottelu päättyi Jyväskylän 44-12 voittoon.

– Pystyttiin tällä miehistöllä pelaamaan hyökkäyksessä sellaista futista kuin haluammekin. Mannermaa-Peltola -kaksikko nosti hyökkäyksemme tasoa paljon. Myös Vanhatalo juoksi nyt loistavasti, kun blokkaajia löytyi. Puolustuksessa tuli myös paljon onnistumisia. Toivottavasti saamme päätösturnaukseenkin hyvän rosterin kasaan, pelaajavalmentaja Punkari kommentoi turnauksen jälkeen.

Runkosarjan päätösturnaus ensi viikolla Helsingissä

Kahden turnauksen jälkeen Wolves pitää lohkon kärkipaikkaa hallussaan tappiottomalla pelillä. Jaguars ja Blaze seuraavat perässä kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Lohkon perää pitää Bulldogs, jonka voittosarake on vielä avaamatta.

Runkosarja päättyy ensi lauantaina Helsingissä. Jaguars kohtaa tuolloin Wolvesin ja Bulldogsin. Blazella vastustajat ovat päätösturnauksessa myös samat. Elokuussa pelattavaan lopputurnaukseen pääsee kahdesta lohkosta voittoprosentin perusteella neljä parasta joukkuetta.

  • Artikkelikuva Jari Turunen