- Ajankohtaista, jaguars, miehet

Kohti Rautamaljaa – Katsaus joukkueisiin

Jyväskylä Jaguarsin miesten kanssa samassa lohkossa pelaavat Oulu Northern Lights, Kuopio Steelers Veljmiehet, Lahti Panthers ja Pirkkala Spartans esiteltiin lyhyesti kotisivujemme aikaisemmassa jutussa.

Tällä kertaa Jaguarsin web-toimitus luo katsauksen Etelä-lohkon joukkueisiin ja arpoo random-generaattorilla arvaukset siitä, miten runkosarja ottelut päättyvät. Lähdekritiikki on varmasti paikallaan ja keskisuomalainen kotiinpäin vetäminen äärimmäisen todennäköistä.

Southern Division

Eteläisen lohkon yksi suurimmista keskustelun herättäjistä lienee tälläkin kaudella Helsinki Wolverines Blue. Vaahteraliigaseura on viime vuosina hyödyntänyt kakkosjoukkuettaan kovienkin liigapelaajien pelituntuman ylläpitoon. Tulevalla kaudella farmi-, yhdistelmä- ja kakkosjoukkueita koskevat säännöt mahdollistavat pelaajien liikkumisen joukkueiden välillä käytännössä koko kakkosdivisioonan runkosarjan ajan. Ahmat voivat siis halutessaan peluuttaa kakkosen runkosarjassa kivikovaa miehistöä. Pudotuspeleissä liikkuminen on sen sijaa mahdollista enää alle 21-vuotiaiden osalta.

Jaguarsin kanssa viime vuonna samassa lohkossa taistellut Hyvinkää Falcons pelaa 2020 Etelä-Suomessa. Syksyllä uutisoitiin Falconsin kiinnitäneen Jabari Harrisin ja tehneen farmidiilin ykkösdivisioonaan nousseen Rovaniemi Nordmenin kanssa. Joukkueiden ottelupäivät menevät osittain päällekäin. Todennäköisesti Nordmen saa apuja Falconsilta joihinkin vierasotteluihinsa, mutta on hyvin mielenkiintoista nähdä, missä Falconsin ykköstykit majailevat esimerkiksi lauantaina 25.7. kun Nordmen kohtaa Crusadersin ja Falcons TAFTin tai mihin rosteriin haukat merkitään, jos Rovaniemen kausi jatkuu pudotuspeleihin asti.

Idän nousijat

Moni muistaa Kouvola Indiansin pitkän tappioputken Vaahteraliigassa ja ykkösdivisioonassa, mutta se ei kerro koko totuutta Kymenlaakson jenkkifutiksesta. Moni pelimies menetti uskonsa Indiansin toimintaan ja siirtyi Kotka Eaglesiin tai sivurajalle. Kuusankoski Cowboys perustettiin kautta 2019 silmällä pitäen. Joukkue osallistui tuolloin kolmosdivisioonaan, jossa se dominoi vastustajiaan suvereenisti. Pelaajistosta löytyvät mm. Kouvola Indiansin aikoinaan liigaan nostaneita miehiä, kuten Mikko ja Jukka Lautamatti. Joukkue on myös vahvistunut viime kaudesta, josta osoituksena DL Pasi Mannosen siirtyminen Eaglesista Idän länkkäreihin.

Toinen sarjanousija on Lappeenranta Razorbacks. Kaupungin edeltävä seura Rajaritarit pelasi SAJL:n sarjoissa viimeksi vuonna 2014, jonka jälkeen kaupungin jenkkifutislippu oli hetken korkeakoulusarjassa hyvin menestyneen Wildmenin käsien varassa. Kaudella 2019 Razorbacks osallistui miesten kolmosdivisioonaan kirjaten kolme voittoa ja kolme tappiota. Kaksi tappioista tuli edellä hehkutettua Cowboysia vastaan, joten lempeämmällä otteluohjelmalla pahkasiat olisivat voineet hyvinkin napata itselleen lopputurnauspaikan. Lisäksi viime kaudella ykkösdivisioonassa pelanneen Mikkeli Bouncersin päätös olla osallistumatta miesten sarjoihin 2020 saattaa kasvattaa Lappeenrannan rosteria ja nostaa joukkueen tasoa.

Nuorelle TAFT:lle lohko on sama kuin viime kaudella, mutta Wolverines Blueta lukuunottamatta vastustajat uusia. Joukkueen runko on nuori, mutta yhtenäinen. Pelaajista moni on kolunnut läpi useat juniori-ikäluokat yhdessä. Viime kauden TAFT aloitti heikosti, mutta otti loppukirin ja kaahasi hivenen puskista puolivälierään. Jaguarsin yhdellä pisteellä voittanut Oulu lähetti vantaalaiset kotimatkalle (bussilla, ei mopoilla vaikka somessa tätä spekuloitiin) 45 – 24 tappio niskassa. Joukkueen runko on tänä vuonna jälleen yhden vuoden kokeneempi, vahvempi ja isompi. Nuorten maajoukkueesta tuttu pelinrakentaja Jesper Korkalainen ja siniset voivat hyvin yllättää vastustajansa, mutta Cowboysin ja parhailla miehistöillään pelaavien Ahmojen ja Falconsin kanssa paini voi olla vielä liian rajua.

Alun perin myös Pietari Griffinsin oli tarkoitus osallistua Suomen kakkosdivisioonaan tässä lohkossa, mutta korona esti tämän kansainvälisen tuulahduksen kesän 2020 osalta. Aikaisemmin kansainvälistä väriä miesten kakkosdivisioonassa on nähty Tallinna Tormin toimesta.

Näin se menee, eli hatusta ja hihasta heitetyt veikkaukset tuloksista

Jyvääskylääläisittäin veikkauksessa vedetään kovasti kotiin päin ja arvioidaan, että Jaguars voitaa kaikki runkosarjaottelunsa. Tiukummille Jaguars joutuu avausottelussaan Oulussa sekä toisessa virasottelussaan Pirkkalassa.

Northern Lights ja Spartans ratkaisevat lohkon kakkosijan Pirkkalassa lauantaina 8.8. pelattavassa ottelussa. Spartans johtaa ottelun loppuhetkillä niukasti, mutta koko Suomen jenkkifutis-suosikki Tuomo Tomperi nappaa viime hetkellä toisen comebackin tehneen pelaajan Othman Al-Kubaisin heiton kiinni ja vie Revontulet pudotuspeleihin. Viimeisellä kierroksella Spartans päättää kautensa 2-2 recordiin voitolla Lahdesta.

Veljmiehet nappaa ensimmäisen voittonsa kakkosdivisioonassa Panthersista, mutta jää lohkon neljänneksi. Lahtelaiset jäävät lohkon viimeiseksi.

NORTHERN DIVISION

JAGUARS 4 – 0
NORTHERN LIGHTS 3 – 1
SPARTANS 2 – 2
VELJMIEHET 1 – 3
PANTHERS 0 – 4

Falconsilla on avauskierroksellaan ykköskokoonpano Cowboysia vastaan. Voitto jää tiukassa kotiottelussa Hyvinkäälle. Haukkojen voittoputki jatkuu Razorbacksia ja TAFTia vastaan ja kun Wolverinesin Vaahteraliigajoukkuekin keskittää voimansa seuraavan päivän Royals-kohtaamiseen, voittaa Falcons yllättäin koko lohkon.

Wolverines hyödyntää kakkosjoukkuettaan ennen Vaahteraliigakauden alkua hakemalla pelituntumaa liigamiehilleen. TAFT ja Cowboys kokevat tappiot. Somessa purnataan. Kolmannella kierroksella Ahmat taipuvat Falconsille, mutta päättävät runkosarjan kotivoittoon lappeenrantalaisista.

Kovin odotuksin kauteen lähtenyt Cowboys kokee avauskierroksilla kaksi tiukkaa tappiota. TAFTin ja Razorbacksin länkkärit voittavat selvästi, mutta pudotuspelipaikka karkaa harmittavasti Wolverinesin sinisille.

TAFT ja Razorbacks, jonka otteluohjelmasta löytyy Pietarin poisjäännin vuoksi vain yksi kotiottelu, ratkaisevat jumbosijan kohtalon neljännellä kierroksella Tikkurilassa. TAFT voittaa tiukan ottelun ja hyvää futista pelanneen Razorbacksin selkäranka taittuu niin, ettei siitä ole enää päätöskierroksella haastamaan Wolverines Blueta.

SOUTHERN DIVISION

FALCONS 4 – 0
WOLVERINES BLUE 3 – 1
COWBOYS 2 – 2
TAFT 1 – 3
RAZORBACKS 0 – 4

PLAY OFFS

Välierässä Jaguars voittaa kotonaan Wolverines Bluen, jonka liigamiehet keskittyvät Vaahteraliigaan.

Northern Lights matkaa Hyvinkäälle, jonka avainpelaajia on merkitty loppukaudeksi ykkösdivisioonan välieriin etenevän Nordmenin rosteriin. Spartans-voiton jälkeen taukoviikkoa viettänyt Lights on ottelussa pirteä ja jatkaa hurmoksessa Rautamaljaan Jaguarsia vastaan.

Jyväskylässä pelattavassa Rautamaljassa kohtaa kirvelän yhden pisteen tappion 2019 Oululle kärsinyt Jaguars sekä neljän ottelun voittoputkessa ja hurmoksessa pelaava Northern Lights, jonka kauden ainut tappio tuli avauskierroksen ottelussa juuri keskisuomalaisia vastaan. Ykkösdivisioonan välierä ja Vaahteraliigan päätöskierroksen ottelu Crocodiles – Butchers jää täysin Rautamaljan ylle piirretyn draaman kaaren varjoon. Aloituspotku lentää ilmaan ja taistelu Rautamaljan uudesta valtiaasta alkaa.

Miten sinä veikkaat kauden otteluissa käyvän? Kommentoi Jaguars-miesten FB-sivulle.