- Ajankohtaista, jaguars, miehet

Kohti Rautamaljaa: Laiturit ja puolustuksen takakenttä

Jaguarsin laitahyökkääjäosaston viime kauden kärkikaksikko Kaapo Peurakumpu – Kalle Leppänen siirtyi pelaamaan Vaahteraliigan Kuopio Steelersiin ja ykkösdivisioonan Tampere Saintsiin. Tilastollisesti kahden kovimman laiturin menetys saattaisi olla kova paikka monelle joukkueelle, mutta Jaguars on talven aikana kyennyt uudistumaan.

Puolustuksen puolella toinen viime kauden safetyista Mathias Suutari jättää kauden 2020 väliin. Viime kaudella jalkavamman saaneen kulmapuolustaja Jouni Liikamaan kausi jää myös väliin. Kristian Luukkonen ja Henrin Talvi kuitenkin jatkavat ja ykkösdivisioonasta tuleva vahvistus paikkailee hyvin Jaguars-takakentän menetyksiä. Pitemmittä puheitta, tässä esittelyssä keskisuomalaisten puolustuksen takakenttä ja laiturit.

Kristian Luukkonen

– Kristian Luukkonen on puolustuksen valmentajalle lähes unelmapelaaja, jonka voi hyvin laittaa lähes mille tahansa pelipaikalle. Enimmäkseen Luukkonen tullaan kuitenkin näkemään safetyn paikalla, jossa häneltä on lupa odottaa varmaa taklauspelaamista sekä useita syötönkatkoja. Kauden avauksessa Krisse saatetaan tosin nähdä tukimiesosastolla, puolustuksen valmentaja Matti Hyvärinen kertoo.

No photo description available.
Kristian Luukkonen on monipuolinen pelaaja, jonka ykköspelipaikka löytyy puolustuksen takakentältä. Hyökkäyksessä hän voi pelata laiturina ja keskushyökkääjänä.
Kuva: Hilarious Hobbit.

Juho Ylönen

Juho Ylönen siirtyi
Jaguarsiin Mikkelistä.
Kuva: Mikkeli Bouncers

Jyväskylän toisen kulmapuolustajan paikalle saatiin talven aikana täsmähankinta, kun viime kaudella Mikkeli Bouncersissa I-divisioonaa pelannut Juho Ylönen liittyi Jaguarsiin.

Viime kaudella Ylönen kirjautti divisioonassa 13,5 taklausta ja 2 maahanlyöntiä.

-Ylönen on treeneissä näyttänyt todella hyviä otteita, ja tulee varmasti aiheuttamaan suurta päävaivaa vastustajien laitahyökkääjille ja hyökkäyksen koordinaattoreille, Hyvärinen kertoo.

Henri Talvi

DB – Henri Talvi (Kuva: Hilarious Hobbit)

– Henri Talvella on edessään neljäs jenkkifutiskausi. Hänet tullaan näkemään tuttuun tapaan kulmapuolustajana. Kokemuksen myötä pelaaminen on kuitenkin monipuolistunut ja tarvittaessa häntä tullaan käyttämään myös safetyn paikalla, Hyvärinen luonnehtii.

Miska Anttilainen

Kulmapuolustajan paikalla tullaan näkemään myös kevään aikana mukaan tullut toisen polven jenkkifutari Miska Anttilainen.

Koronatauko osui uudelle tulokkaalle epäkiitolliseen paikkaan, mutta kesän treeneissä mies on oppinut puolustuksen perusteet vauhdilla.

-Anttilaisella on koripallotaustansa ansiosta todella paljon potentiaalia kehittyä kulmapuolustajana, ja hänellä tulee varmasti kauden mittaan olemaan kasvava rooli Jaguars-takakentällä, Hyvärinen kertoo.

Veeti Vehkala

Kuva: SAJL

Jaguaarien juniori-ikäluokat läpikäynyt laituri pelasi viime kaudella seurayhteistyön mahdollistamana Tampere Saintsin U17-joukkueessa.

Saints osallistui ikäluokan ykkösdivisioonaan ja juhli kauden päätteeksi sarjan mestaruutta.

Vehkala oli mukana myös syksyllä PM-kisoissa mukana nuorten U17-maajoukkueessa.

– Lähivuosina keskisuomalaista jenkkifutista seuranneet voivat verrata Veetiä hyvin Waltteri Kinnuseen. Pienikokoinen, terävä kuvan juoksija, aktiivisin harjoittelijamme. Jaguars-hyökkäyksen Wes Welker, hyökkäyksen koordinaattori Mikko Punkari kuvailee.

Jan Rusila

Jan Rusila – Kuokkalan kovin.
Kuva: Niko Perälä

Jan Rusila pelasi Vehkalan tavoin viime kaudella Saintsin U17-ryhmässä.

-Luonteeltaan täynnä yllätyksiä oleva kaveri, joka on joukkueen sisällä noussut lyhyessä ajassa jo lähes kulttipelaajan maineeseen. “Kuokkalan kovin”. Laitahyökkääjänä vahvuudet nopeudessa ja hyvissä käsissä. Rämäpäisyys riittää myös puolustukseen, mikäli tarvitsee autella siellä, Punkari kertoo.

Joonas Bjöörninen

-Joonas Bjöörninen, eli Jouni, on syksyn try outeista mukaan tulleita uusia tulokkaitamme. Pelaa ensi sijaisesti laitahyökkääjänä. Oppinut kiitettävästi hyökkäyksemme metkut. Tekee teräviä käännöksiä, nopeus riittää myös pitkiin kuviin ja kun kädetkin ovat hyvät, niin tekemisestä ei varsinaisesti kovin heikkoa osa-aluetta löydy.

Tulee varmasti saamaan onnistumisia kentällä ja todennäköisesti kehityskäyrä jatkaa jyrkkää nousua kauden edetessä, kuten rookieilla yleensä, Punkari ennustaa.

Akseli Syrjänen

Tuhannen pelipaikan Syrjänen

-Akseli esiteltiin kotisivuilla jo pelinrakentajien kohdalla, mutta Mikael Taivassalon ollessa quarterbackin saappaissa, Syrjänen pelaa laitahyökkääjänä. Pyrkimys on saada ruokittua häntä viime kausia enemmän, sillä mielestäni Akselilla on kyvyt taikoa lyhyestäkin pelistä touchdowniin päättyvä juoksu, Punkari kertoo.

-Puolustuksen puolellakin Syrjänen on kovaa taklaava pallohaukka, jolta voidaan odottaa isoja pelejä, Hyvärinen täydentää.

Mikko Punkari

Mikko Punkari

Raumalla 2002 jenkkifutiksen aloittanut Punkari on omien sanojensa mukaan kaukana muutaman vuoden takaisesta vauhdista.

– Tarkoitus on antaa nuorempien ja nopeampien pelata ja keskittyä itse hyökkäyksen koordinointiin, mutta harttarit puen silti joka otteluun siltä varalta, että loukkaantumiset sotkevat pakkaa tai joku tarvii huilidownin, mies kertoo.

  • Jaguarsin miesten kausi alkaa tulevana lauantaina Oulussa Norhtern Lightsia vastaan. Joukkueiden viime kauden kohtaaminen päättyi Oulun tiukkaan yhden pisteen voittoon.
  • Jyväskylän ensimmäinen kotiottelu pelataan lauantaina 25.7. klo 13.00 Viitaniemessä.