- Ajankohtaista, jaguars, miehet

Miehet päättivät kautensa 66-0 murskavoittoon

Ennen viimeistä runkosarjakierrosta oli tiedossa, että Jyväskylä Jaguarsin miesten joukkue ei mahtuisi lohkon kahden parhaan joukkoon. Lyhyen kauden viimeistä ottelua kohtaan riitti silti intoa ja keskisuomalaiset saivat matsiin komean 27 pelaajan kokoonpanon.

Vastustaja Kuopio Steelers Veljmiehien lähtökohdat olivat haastavammat. Joukkue oli hävinnyt kauden kaikki ottelunsa ja sai vieraspeliin mukaan alle 20 pelaajaa. Ottelu alkoi savolaisten hyökkäysvuorolla, joka päättyi Kristian Luukkosen nappaamaan syötönkatkoon. Keskisuomalaisten hyökkäys oli ampua itseään jalkaan pieleen menneellä aloitussyötöllä ja ajautuivat pitkään “4. ja maali”-tilanteeseen. Pelinrakentaja Mikael Taivassalon käsi kuitenkin puhui ja tavoitti noin 25 jaardin heitolla nuoren laitahyökkääjän Jerry Landenin maalialueelta. Touchdown oli Landenin ensimmäinen miesten tasolla.

Jerry Landen teki ottelussa 3 touchdownia. Kuva: SAJL

Toisella vuorollaan Kuopio joutui luopumaan pallosta, mutta sai aikaiseksi pitkän lentopotkun. Taivassalo – Landen -kaksikko toi Jaguarsin kuitenkin nopeasti takaisin savolaisten redzonelle, jonka jälkeen keskushyökkääjä Onni Pulkkinen puhkaisi Veljmiesten puolustuksen ja Jaguarsin 12-0 johtoon.

RB Onni Pulkkinen juoksi kauden päätösottelussa 10 pistettä. Kuva: Sonja Savela

Tämän jälkeen oli Jyväskylän puolustuksen vuoro maalata. Nuori tukimies Aapo Taipale taklasi pallon irti kuopiolaisten pelinrakentajalta ja Akseli Syrjänen poimi ja kuljetti sen maaliin asti. Kotijoukkueelle näin 18-0 johto.

Seuraavalla kolmella vuorolla puolustukset onnistuivat pysäyttämään vastustajiensa hyökkäykset. Tämän jälkeen ottelu kuitenkin ratkesi selvästi Jaguarsin hyväksi.

Vieraiden pallonmenetykset ja Jaguarsin hyvä hyökkäyspeli väritti ensimmäisen puoliajan loppua

Jyväskylä sai palasensa jälleen kohdilleen ja liikutti pallon aivan Veljmiesten maalin tuntumaan Pulkkisen sekä ensimmäisen miesten ottelunsa pelanneen Saulus Vanhatalon juoksuilla. Tämän jälkeen Taivassalo käänsi jälleen katseensa Landenin suuntaan ja kaksikko viimeisteli draivin lyhyellä heittotouchdownilla. Lisäpisteyrityksessä pallo annettiin Vanhatalon syliin ja mies juoksi Jaguarsille kaksi lisäpistettä. Jaguarsille näin 26-0 johto ottelussa.

Puolustus ei viihtynyt maalin jälkeen kauaa kentällä. Luukkonen nappasi päivän toisen syötönkatkonsa ja palautti pallon noin 15 jaardin päähän savolaisten maalista. Taivassalo linkosi pallon tällä kertaa Veeti Vehkalalle, joka viimeisteli päivän ensimmäisen touchdowninsa screen-pelistä. Lisäpisteyritys onnistui toistamiseen Pulkkisen lisätessä 2 pistettä taululle.

Veeti Vehkala oli ottelussa toinen kolmen touchdownin mies

Veljmiesten ongelmat jatkuivat, kun heidän palauttajansa eivät saaneet pitkää aloituspotkua haltuunsa ja Juho Ylönen hankki pelivälineen takaisin Jaguarsille. Juomataukonsa kesken jättänyt hyökkäys ei kauaa kentällä viihtynyt. Taivassalo tykitti 30 jaardin heiton Vehkalalle, joka teki päivän toisen touchdowninsa. Onnistueista lisäpisteistä vastasi tällä kertaa Vanhatalo. Puoliajalle mentiin näissä 42 – 0 johtolukemissa.

Toinen puoliaika käynnistyi melkoisella sirkuksella

Toisen puoliajan alku oli melkoista sirkusta. Jyväskylän ensimmäisellä hyökkäysdrivella Veljmiehet saivat lipun syötönvastaanotonhäirinnästä sekä tämän jälkeen vielä epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. Seuraavalla downilla Jyväskylä pelasi katsomoa kohahduttaneen kikkapelin, jossa Mikko Punkari pinkoi maalialueelle. Tuuletukset osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä pelissä taakse päin Punkarille pallon syöttäneen Landenin polvi oli käynyt maassa ennen syötön lähtöä. Pari downia myöhemmin Landen kuitenkin nappasi kiinni lyhyen kopin ja hassutti tämän jälkeen kolme kuopiolaista viimeistellen päivän kolmannen touchdowninsa. Vanhatalo runnoi puolestaan sisään kolmannet lisäpisteensä.

Jaguars-pelinrakentaja Mikael Taivassalo heitti ottelussa peräti 7 touchdownia

Sirkus jatkui savolaisten seuraavalla hyökkäysvuorolla, kun pitkän uransa viimeistä peliä pelannut 1975-syntynyt tukimies Anssi Kaikkonen nappasi syötönkatkon noin 15 jaardin päässä Veljmiesten maalista. Jaguars-hyökkäys kiitti tästä ja kahden Pulkkisen juoksun jälkeen Taivassalo heitti pallon tulokaspelaaja Joonas Björniselle, joka teki uransa ensimmäisen touchdownin. Lisäpisteyrityksessä Pulkkinen juoksi kiertopelin ja aitoi komeasti viimeisen taklausta yrittäneen savolaisen yli maaliin.

Viimeisellä neljänneksellä Jaguars-puolustuksen ikinuori Jussi Liimatainen sai peitettyä Veljmiesten rähmäämän pallon. Taivassalo näki tällä kertaa Vehkalan pääsevän vapaaksi ja mies viimeisteli päivän kolmannen touchdowninsa. Lisäpisteyrityksessä Taivassalo heitti pallon Landenille, joka viimeisteli taululle ottelun loppunumerot 66-0.

Recap

Jaguarsin nuoret pelaajat onnistuivat ottelussa erinomaisesti. Kuopio pelasi 5-2 puolustusta ja yritti läpi ottelun pitää Jyväskylän laiturit aisoissa tiukalla miespuolustuksella. Etenkin Landen ja Vehkala voittivat omat puolustajansa usein ja pelinrakentaja Taivassalo ruokki heitä huikeilla heitoilla. Yhteensä Taivassalo heitti ottelussa huikeat seitsemän touchdownia. Hyökkäyslinja pelasi hyvin vahvaa fronttia vastaan ja keskushyökkääjät Pulkkinen – Vanhatalo keräsivät juoksujaardien lisäksi yhteensä 16 pistettä.

Puolustus pelasi tiukkaan ja antoi vastustajalle ottelun aikana vain yhdet uudet yritykset. Lisäksi saldona oli kolme syötönkatkoa sekä useita pallon riistoja, joista Syrjänen vei yhden maaliin asti. Taklauksia kertyi useille eri pelaajille, mukaanlukien ottelussa pelanneelle päävalmentaja Jussi Kankaalle.

Kristian Luukkonen kuului puolustuksen avainpelaajiin kahdella syötönkatkollaan

-Kausi oli tänä vuonna meidän osaltamme lyhyt, mutta hienoa, että päästiin ylipäätänsä pelaamaan tänä kesänä. Ottelussa oli tavoite saada onnistumisia laajalle rintamalle ja etenkin nuorille pelaajille, hyökkäyksen koordinaattori Mikko Punkari kertoi ja jatkoi tavoitteen toteutumisen arviointia:

– Jos 18-vuotias pelinrakentaja heittää 3 touchdownia ikätoverilleen ja toiset 3 touchdownia 16-vuotiaalle laiturille ja yhden 19-vuotiaalle tulokkaalle niin sanoisin että aika hyvin onnistuttiin. Lisäksi toinen 16-vuotias “Sakke” Vanhatalo teki kuusi pistettä ja kun vielä 17-vuotias Aapo Taipale taklasi puolustuksessa pallon irti, joka vietiin päätyyn asti niin voi sanoa, että kyllä tämä oli meidän nuorilta aika vahva statement, että he pärjäävät miesten tasolla ja ovat valmiina ottamaan offseasonin aikana eteen päin lisää isoja harppauksia, hyökkäyksen koordinaattori Mikko Punkari kertoo.

Nuorten ja naisten osalta jenkkifutiskausi jatkuu edelleen. Miesten joukkue alkaa valmistautua jo tulevaan kauteen.

-Hetki vedetään henkeä ja treenataan yhdessä nyt vain kerran viikkoon. Tarkoitus on järjestää ja pelata koronan takia rästiin jäänyt JFL-finaali alkusyksystä ja rekrytoida jälleen lisää uusia pelaajia miesten joukkueeseen. Viime syksynä siinä onnistuttiin todella hyvin ja meillä pelasi 2020 yhteensä 30 eri pelaajaa. Jahka Try outit menevät taas nappiin, tulemme olemaan ensi vuonna aika kova porukka, Punkari ennustaa.