- Ajankohtaista, jaguars, miehet

Pirkkalassa panoksena vahva kiinnitys pudotuspelipaikkaan

Kakkosdivisioonaa on takana kaksi viikonloppua ja joukkueiden väliset voimasuhteet ovat alkaneet hahmottua. Avauskierroksella Jaguars pelasi tiukan ensimmäisen puoliajan Oulua vastaan, mutta otti lopulta ruman 45-13 tappion. Viime lauantaina Lahti Panthers kaatui 28-6, vaikka Jyväskylälle sattui roppakaupalla pallonmenetyksiä.

Kuopio Steelersin kakkosjoukkue Veljmiehet hävisi Pirkkala Spartansille 13-34 ja Oululle peräti 12-81. Tulosten valossa Panthers ja Veljmiehet taistelevat todennäköisesti siitä, kumman kohtalo on jäädä lohkon viimeiseksi. Spartansilla on takanaan vasta yksi ottelu ja sillä on kaikki mahdollisuudet haastaa vielä Northern Lights taistelussa lohkon ykkössijasta, mutta oululaisten vakuuttavan vierasvoiton johdosta suosikin viitta löytyy Revontulien naulakosta.

Tästä päästään tulevan lauantain Spartans – Jaguars -ottelun panokseen: Voittaja ottaa itselleen todella vahvan kiinnityksen toiseen pudotuspelipaikkaan. Jyväskylälle tappio tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että pudotuspelit jäävät tällä kaudella haaveeksi.

Flying circus

Kakkosdivisioonassa amerikkalaisvahvistukset eivät ole sallittuja, jonka vuoksi laadukas heittopeli ei ole mikään itsestäänselvyys. Spartansilta heittohaluja ja -taitoa kuitenkin löytyy. Hyökkäyksen kapellimestarina toimii QB Eemi Huhtinen, jolta löytyy pelikokemusta myös Vaahteraliigasta. Huhtinen pelasi 2017 Stan Bedwellin kakkosmiehenä Hämeenlinna Huskiesin Air Raid-hyökkäyksessä.

Huskiesissa Vaahteraliigaa pelannut Eemi Huhtinen johtaa Spartansin hyökkäystä. Kuva: Hilarious Hobbit

Laitahyökkääjäosastokin on laadukas. Jaakko Koivunen oli Vaahteraliigakaudella 2017 Tampere Saintsin paras laitahyökkääjä 29 kiinniotolla ja viidellä touchdownilla. Thomas Saloniuksella on entisenä pelinrakentajana hyvä pelikäsitys ja ulottuvilla Joni Riihelällä sekä Matti Liskillä löytyy tuoretta kokemusta ykkösdivisioonasta viime vuodelta Pori Bearsista.

Jaguarsin takakentälle ottelu on siis varmastikin runkosarjan kovin testi heittopuolustamisesta. Jotta keskisuomalaiset voivat haastaa Pirkkalan spartalaiset, Kristian Luukkoselta, Juho Ylöseltä ja kumppaneilta vaaditaan loistavaa suoritusta.

Lisää palloa taivaalle

Eikä ottelun heittopeli tule jäämään pelkästään Spartansin vastuulle. Jaguarsin hyökkäyksestä löytyy useita eri laitureita, joista pisteitä ovat tehneet Veeti Vehkala, Jan Rusila, Kristian Luukkonen, Akseli Syrjänen, Joonas Björninen ja Mikko Punkari.

-Heittopelin ystäville tämä matsi lienee ainakin Pohjois-lohkon runkosarjan helmi, hyökkäyksen koordinaattori Mikko Punkari arvioi.

Jaguars-hyökkäys on jakanut palloa laajalle rintamalle. Kuvassa rookie-laituri Joonas Björninen Kuvat: Sonja Savela

He saavat vastaansa Spartans-takakentän, jonka kirkkain tähti on ehdottomasti safety Ronny Lehmussaari, joka on kuulunut viimeiset kaksi vuotta yhdysvaltalaisen Averett Collegen miehistöön. Viime kesänä Lehmussaari pelasi lisäksi Pori Bearsissa ykkösdivisioonaa kirjauttaen 31 taklausta ja napaten yhden syötönkatkon. Kauden 2018 Vaahteraliigassa mies kirjautti seitsemän taklausta.

Ronny Lemussaari on Spartansin takakentän tähti. Kuva poimittu sajl.fi -sivustolta.

Myös Spartansin tukimiehistö on kivikova. Välivuoden jälkeen kentille palanneelta Joni Virtaselta löytyy Vaahteraliigakokemusta Crocodilesista ja Saintsista. Juuso Berger repi Veljmiehiltä pallon kauden avauksessa kahdesti ja Trojansin ja Saintsin juniorimyllyn läpikäynyt ja nuorten maajoukkuekokemusta omaava Markus Korpela on kova ja varma taklaaja. Puolustuksen linjasta on syytä mainita Markku Kosonen, joka keräsi Kuopiota vastaan peräti kuusi pelinrakentajasäkitystä.

-Spartansin boksi ei anna tuumaakaan ilmaiseksi. Joudutaan varmasti antamaan kaikkemme joka downilla, että saamme mahdollisuudet näitä hirviöitä vastaan. Ja toisin kuin Lahtea vastaan, yhteenkään turhaan pallonmenetykseen ei ole varaa, Punkari ennustaa.

Muutoksia kokoonpanoon

Konsta Matikainen palaa Jaguarsin miehistöön

Lahtea vastaan loukkaantunut Jarno Mäkinen tuskin pystyy pelaamaan Spartansia vastaan. Mäkinen on ollut yksi joukkueen kahteen suuntaan pelaavista avainhahmoista ja pois-jäänti vaikuttaa näin molemmille puolille palloa.

Myös keskushyökkääjä Matias Hämäläisen pelikunto on arvoitus. Puolustuksen linjasta Miquel Mäkinen missaa matsin.

Jyväskylän onneksi ovi käy myös toiseen suuntaan, sillä Jaguarsin viime kauden avainpelaajiin lukeutunut Konsta Matikainen palaa kentille vahvistamaan joukkuetta. Kaudella 2019 hän pelasi puolustuksen tukimiehenä sekä linjoissa molemmin puolin palloa.

Oulua vastaan hyvän ottelun pelannut, Panthersia vastaan sivussa ollut, keskushyökkääjä Onni Pulkkinen palaa myös rosteriin.

Jerry Landen debytoi lauantaina aikuisten sarjoissa. Kuva: SAJL

Lisäksi kahtena edellisenä viikonloppuna U17-SM-sarjassa pelanneet LB Aapo Taipale ja WR Jerry Landen debytoivat lauantaina aikuisten tasolla.

Taipale harjoitteli miesten joukkueen kanssa jo talvella. Toisen polven jenkkifutaaja Landen on nuoresta iästään huolimatta Jaguarsin kookkaimpia laitahyökkääjiä. Hän edusti Vehkalan tavoin Suomea U17-maajoukkueessa viime vuoden PM-kisoissa.

Spartans panostaa tapahtumaan

Viime kaudella Spartans pelasi turnausmuotoista kolmosdivisioonaa, eikä isännöinyt yhtään kotiturnausta. Lauantain ottelu on näin ensimmäinen virallinen jenkkifutismatsi Pirkkalassa ja klo 17 alkava ohjelma on sen arvoinen.

Pirkkalan VPK tuo kalustoaan kaikkien ihmeteltäväksi. Ihmeteltävänä myös näyttäviä näyttelyautoja. Pirkkalan Aviaattorit, Kokkovuoren haulikkoampumakeskus ja Combat Hapkido pitävät lajiesittelyä tapahtumalueella. Perheen pienimmille kasataan pomppulinna! Lisäksi Riesa-Pelle viihdyttää alueella puoliaikaan asti. Kolikon heiton suorittaa Pirkkalan pormestari Marko Jarva.

Ruokatarjoilusta tapahtumassa vastaa Haikan Grilli. Lisäksi kioskista tarjoillaan kahvia ja namia. Anniskelualueella tarjoillaan Nokian Panimon Keisari -oluita ja siidereitä. Ottelua selostaa asiantunteva Jussi Majanen, jonka opastuksella laji tulee nopeasti tutuksi myös uusille katsojille.

JA HUOM! Tapahtuma on kaikille ilmainen, joten ei muuta kuin Pirkkalaan nauttimaan huikeasta tapahtumasta, josta ei puutu panosta. Tsekkaa tapahtuma myös Facebookista.

  • SPARTANS – JAGUARS LA 1.8. Kick off klo 18.00

Artikkelikuvan alkuperät:
Sonja Savela ja Pirkkala Spartans