- featured, jaguars, miehet

VÄLIERÄ: SPARTANS vs JAGUARS LA 4.9.

Jyväskylä Jaguarsin miehet voittivat runkosarjassa viisi kuudesta ottelustaan ja etenivät pudotuspeleihin parhaana lohkokakkosena. Vastaansa välierässä Jaguars saa parhaan lohkoykkösen Pirkkala Spartansin, joka on myös hallitseva kakkosdivisioonan mestari.

Viime kauden kohtaaminen

Joukkueet kohtasivat viime kaudella kertaalleen, jolloin Spartans oli vahvempi numeroin 24-6. Tuolloin Jaguars joutui lähtemään otteluun haastavista asemista, sillä useampi pelaaja sekä yksi valmentaja joutuivat jättämään matsin väliin loukkaantumisen sekä aiemmin viikolla saatujen flunssan oireiden vuoksi, sillä koronatestaus oli tuolloin Jyväskylässä pahasti ruuhkautunut. Lähtökohtiin nähden Jaguars taistelikin ottelussa mestaruuden voittanutta Spartansia vastaan vähintäänkin tyydyttävästi.

Myös tulevan kohtaamisen osalta ilmassa leijui Jaguars-leirissä sunnuntaihin asti suuri kysymysmerkki, sillä voittaessaan oman SM-välieränsä, Jaguarsin U17-joukkueen pelaajat olisivat puuttuneet miesten kokoonpanosta Spartansia vastaan. Roosters vei kuitenkin nuorten välierän nimiinsä ja Jaguars-miehet pääsevät haastamaan Pirkkalaa kilpailukykyisellä rosterilla.

Spartans ja Jaguars kohtasivat kaudelta 2020. Kuva: Harri Koivunen

Daniel Tolosen heittopeli Jaguarsin takakentälle kauden kovin testi

Spartans on pelannut enimmäkseen heittopainotteista hyökkäystä neljän laitahyökkääjän muodostelmista. Ykköspelinrakentajana on toiminut tällä kaudella Daniel Tolonen, joka pystyy juoksemaan tarvittaessa pallon kanssa myös itse. Laitahyökkääjistä maalien makuun ovat päässeet etenkin Kristian Linnainmaa ja Matti Liski. Keskushyökkääjistössä vastuuta on jakanut kolmikko Tomi Mäkinen-Eino Kalliomäki-Konsta Väre.

Daniel Tolosen johtama heittohyökkäys on Jaguars-takakentälle kauden kovin testi.
Kuva: Harri Koivunen

Jaguarsin puolustus on ollut tällä kaudella joukkueen ehdoton vahvuus. Linjamiehet Juuso Kivimurto ja Henry Lehtonen ovat tukkineet keskustan tehokkaasti. Takakenttä sekä tukimies Joni Pyöriä ovat kirjauttaneet tukun syötönkatkoja ja mahdollistaneet välieriin etenemisen. Spartansin hyökkäystä vastaan Jaguars joutuu kuitenkin kauden kovimpaan testiinsä. Vaikka esimerkiksi Goats ja Veljmiehet pelasivat Jaguarsia vastaan heittopainotteisesti, on Spartansin QB-Tolosen tarkkuus ja onnistumisprosentti ollut etenkin pitkissä heitoissa aivan eri luokkaa kuin keskisuomalaisten alkulohkon vastustajilla. Vierasvoiton ja Rautamaljapaikan varastamiseksi Jaguars tarvitsee puolustukseltaan jälleen täydellistä suoritusta.

Kaikki Jaguarsin takakentän pelaajat ovat päässeet tällä kaudella syötönkatkojen makuun. Tässä Eemeli Tuovisen tyylinäyte Veljmiehiä vastaan. Kuva: Jari Turunen.

Spartans-puolustus dominoi runkosarjassa

Pirkkala Spartansin puolustus oli runkosarjassa rautaisen kova. Joukkue ei antanut vastustajilleen pistettäkään. Pirkkalaisten alkulohkoon osui toki kakkosdivisioonan häntäpäähän lukeutuvat Lahti Panthers ja Lappeenranta Razorbacks, mutta nollan pitäminen kahdesti Mikkeli Bouncersia vastaan on todiste siitä, että Spartans puolustus osaa hoitaa hommansa erinomaisen vahvasti. Joni Virtanen ja Mikko Rastas ovat kovia nimiä tukimiesosastolla ja puolustuksen linjamies Kalle Tanniseltakin löytyy kokemusta kovemmista sarjoista Kuopio Steelersin riveistä. Joukkueen takakentältä on joukkueiden viime kauden kohtaamisen perusteella syytä nostaa esiin etenkin kulmapuolustaja Joonas Törmä.

WR Veeti Vehkalalla ja muulla Jaguars-hyökkäyksellä oli viime kaudella hankaluuksia CB Joonas Törmän kanssa. Kuva: Harri Koivunen.

Jaguars-hyökkäyksen peli oli runkosarjassa varsin kaukana loisteliaasta. Jyväskylän ykköslaitahyökkääjä Kaapo Peurakumpu ja pelinrakentaja Mikael Taivassalo missaavat välierän asepalveluksen vuoksi.

Valtavaan pisteiden ilotulitukseen Jaguars tuskin kykenee kovaa Pirkkalaa vastaan. Ilman hyökkäyksen onnistumisia voitosta ja finaalipaikasta on kuitenkin turha haaveilla, joten keskisuomalaisten on pystyttävä vastaamaan Spartansin kovaan puolustamiseen, voittamaan kaksinkamppailuja, liikuttamaan ketjuja ja tekemään pisteitä.

RB Saulus Vanhatalo on joutunut taistelemaan runkosarjassa jaardeista kovia puolustuksia vastaan. Välierässä Jaguars-hyökkäyksen on onnistuttava liikuttamaan ketjuja ja tekemään pisteitä. Kuva: Jari Turunen.

Välierä ja taistelu paikasta Rautamaljaan käynnistyy Pirkkalassa lauantaina 4.9. klo 17.00.

Spartans tarjonnee ottelusta myös live-stream -lähetyksen.

Toisessa välierässä kohtaa Jaguarsin lohkon voittanut Oulu Northern Lights sekä Etelän lohkon puhtaalla pelillä voittanut Vantaa TAFT.